Интервю на Борислава Борисова с Цветан Михайлов и отговора на Илия Ангелов пред БНРВ предаването „Преди всички“ по БНР Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България, обясни какви са причините довели до стартиралия от 04 август символичен протест на служителите на затвори:

Надзиратели от цялата страна протестират от днес символично с трикольорни ленти на униформите и реверите си. Сред основните искания е преразглеждане на заповедта на правосъдното министерство, с която от юни бе прекратена възможността служителите да работят при смесен сменен режим. Той включваше и 24-часови смени, а сега служителите в затворите могат да полагат единствено 8- и 12-часови дежурства.

Други искания са увеличаване на щата, изравняване на заплатите с тези в МВР и подобряване условията на труд.

Срещу политиката в местата за лишаване от свобода и перманентното недостатъчно финансиране на затворите. Чашата на търпението преля нарушаването на диалога от страна на министерството, което не се съобрази с подписаното между нас като страни споразумение за сътрудничество. Потвърждавайки няколко заповеди в последните два месеца, които следваше да бъдат консултирани с нас според клаузите на документа.

Министерството не се съобрази с подписаното с нас споразумение за сътрудничество. Сред основните ни искания е преразглеждане на  заповедта на правосъдното министерство, с която от юни беше прекратена възможността служителите да работят при смесен сменен режим, който включваше 24 часови смени. Сега служителите в затворите полагат 8- и 12-часови дежурства. Дотук мярката не води до положителен ефект. Реално си даваме сметка за ситуацията, но тази заповед може да се преразгледа и от екипа в оставка, и от служебното  правителство. Във връзка с по-дългосрочните ни очаквания нашите действия са свързани с това, че ние правим една публична заявка за бъдещите управляващи, които и да са те. Имаме още едно искане – публична информация за финансовото състояние на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.
 
Заместник-министърът на правосъдието в Илия Ангелов обясни в предаването „12+3“, че отмяната на 24-часовия режим на работа е станала факт след няколко критични доклада на европейски институции.

На казаното от Цветан Михайлов Ангелов отговори:{jcomments off}

Искането на синдикатите относно 24-часов режим на работа е абсолютно неоснователно. За останалите неща – социални придобивки, изравняване плащанията с тези на сектор „Сигурност“ са абсолютно прави. И на едно от поредните си съвещания ние разбрахме, че в бъдеще ще правим всичко възможно това да стане факт, но няма да е изведнъж.

Повече в звуковия файл към връзката чуйте :  Тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *