ЕКП одобри новата стратегия по заетостта


На неформална среща на министрите на трудовата заетост, проведена на  на 17 януари в Gödöllö, Унгария, ЕКП одобри новата стратегия по заетостта, целяща създаване на качествени работни места, зачитане на трудовите стандарти и социални права.

Европейската конфедерация на профсъюзите призовава Европейската комисия да възприеме смесен подход по въпросите на заетостта, образованието и професионалното обучение във всички свои секторни политики. Това означава прилагане на програми, които предвиждат структурни промени в моделите на трудова заетост, улесняват създаването на работни места и предпазват работниците от неблагоприятните икономически и социални ефекти.Като приоритет на желанието за  създадаване на устойчива стратегия за нови работни места, е необходимо да се постави качеството на трудовата заетост.Ето защо ЕКП не приема настоящата политика на общо орязване на средствата : на работни заплати, на социални придобивки, пенсии, публични услуги.

Нещо повече, последните предложения на Комисията и Съвета на Европа (ECOFIN) могат да причинят сериозни щети на работническите условия, както и да поставят под въпрос независимостта на синдикатите и тяхното право на колективно договаряне, нещо което е напълно неприемливо за ЕКП.

Накрая, но не на последно място, ЕКП счита, че управлението на икономиката е прекалено важно, за да бъде поверено само на финансовите министри.Процесът трябва да се направлява от Съвета на Европа, с участието на министрите на труда и социалната политика  и на социалните партньори.{jcomments off}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *