Един милион лева допълнително за надзирателите обеща Министър Ковачева, както и увеличаване на броя им


 

С 12 души ще се увеличат надзирателите в Централния софийски затвор до 10 дни. В същото време текат и конкурси за новоназначения. Това съобщи днес министърът на правосъдието Диана Ковачева, след като направи изненадваща обиколка на затвора в София, за да се запознае с битовите условия и проблемите там. За надзирателите ще бъдат осигурени около 1 млн. лв., които ще покрият плащанията за тежки условия на труд и сумите за храна. {jcomments off}

Нерешени за сега остават проблемите с условията на труд. Най-логично е да се строи нов затвор. Той ще е за около 2000 човека и ще е близо до София. Обявени са и нови договори за доставки на храна в затворите, посочи министърът и допълни, че все още има неизплатени стари задължения към предишни доставчици.

Остава и проблемът с техниката за залавяне на забранени предмети. Тя акцентира върху необходимостта от модерна техника и именно заради липсата на такава обясни включването на надзирателите в обща схема със затворниците за внасяне на дрога и незаконни предмети в затвора. Този проблем в скоро време ще бъде решен – поне за Софийския и Ловешкия затвор. Те ще получат специална техника, която да хваща наркотиците още при внасянето им. Министър Ковачева разговаря близо час с надзирателите в Централния софийски затвор. Те са дали гаранции, че се опитват те самите да тушират тези практики, защото наистина участието на надзиратели във внасянето на наркотици в затворите на практика изгражда едни схеми, които може да се окажат и непробиваеми.

Още през декември на среща със Синдиката на служителите в затворите Ковачева дала дума, че положението ще се подобри.

Междувременно стана ясно, че другата седмица пък предстои щателна проверка на затвора на заместник-министъра на правосъдието Пламен Георгиев – предаде БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *