Вместо три месеца – една година ефективна присъда за нападение над надзирател


Бургаски районен съд, под председателството на Мариета Бошандрова, промени споразумението по делото срещу затворник нападнал надзирател, от три месеца на една година.

Както вече писахме на страниците на сайта, на 27.09.2011 год. при опит от страна на надзирател Валентин Мартинов да предотврати физическа саморазправа между лишени от свобода, Г.Ж. изтърпяващ присъда в Затвора – Бургас извършва нападение над него. При първоначалното споразумение прокуратурата е предложи наказание от 3 месеца затвор.

Въпреки че прокуратурата в лицето на Камен Господинов и служебният защитник адвокат Златина Билянова поддържаха постигнатото споразумение, съдът поиска увеличение на присъдата от 3 месеца на година. Мотивите на съдия Бошандрова са, че обвиняемият е осъждан многократно и към настоящия момент също търпи наказание „лишаване от свобода“. Към това прибави и тежестта на извършеното деяние – нападение срещу длъжностно лице при изпълнение на служебни ангажименти. Въз основа на чл. 382, ал.5 от НК беше наложена промяна на споразумението. Присъдата ще бъде излежавана при първоначален строг режим. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Прокурорът и адвокатът приеха тази промяна.{jcomments off}

Изпратеното прессъобщение от Синдикат на служителите в затворите в България, логично предизвика медиен интерес по случая. Относно увеличения срок на споразумението прокурор Камен Господинов каза пред медиите, че намира мотивите на съда за логични. „С чувството на справедливо наказание определено подписах това споразумение“, добави още прокурорът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *