Бургаски надзиратели пиха чай без захар в знак на протест


Пием чая без захар, защото захарта е скъпа. Това заявиха бургаски надзиратели, излезели на протест срещу цялостната политика на Министерството на правосъдието и ГД „Изпълнение на наказанията“, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

50-ина души, които не бяха днес на смяна, излязоха в знак на протест. Ние сме с най-ниските заплати в сектор „Сигурност“, поясни синдикалният лидер Валентин Мартинов. Основното им недоволство е от заповедта на началника на главната дирекция Митко Димитров, с която промениха смените им – от 24 ч. на 12 ч. смени. Така хората, които не са от Бургас, вместо да идват 8 пъти месечно за дежурства в тази криза, идват 16 пъти и дават повече пари за път, поясни Валентин Мартинов. {jcomments off}

Връчихме подписка от 1600 души на ГД „Изпълнение на наказанията“, но нито един ръководител не дойде да ни уважи, добави Мартинов. Той повтори, че бургаският затвор е най-натовареният в страната, а служителите са недостатъчни.
Давам 160 лв. месечно за път от Поморие, за да идвам на работа. Това е все едно плащам кредит, коментира Георги Манолов. Заплатите ни не са променяни от 2008 г., напомни Диян Стоянов. Той е надзирател от 4 г., а възнаграждението му е 600 лв. Не можем и в отпуск да излизаме нормално, защото все не достигат хора, коментира той и добави, че отговаря за 240 затворници.

Искаме и промяна в закона, надзирателите да станат от т.нар. защитени професии, напомни Валентин Мартинов. Миналата година, докато разтървава биещи се в затвора, лишен от свобода се нахвърли върху него с юмруци. Валентин получи телесна повреда, а прокуратурата беше готова да сключи споразумение за 3 месеца условна присъда. Съдът не се съобрази и затворникът, нападнал надзирателя, получи 1 г. ефективно.

Ние няма да правим стачка, защото нямаме право, а и няма да оставим затворите без охрана, подчерта синдикалният лидер на бургаските надзиратели Валентин Мартинов. Бургазлии ще се включат на националния протест на 27 юли в столицата./БГНЕС /

Източник: VESTI.bg

Видео: btv

Видео: NOVA

Видео: БНТ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *