ПОКАНА

ЗА СВИКВАНЕ НА  ИЗВЪНРЕДНО   ОБЩО СЪБРАНИЕ

НА СДРУЖЕНИЕ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ
"СИНДИКАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ”

Управителният съвет на СДРУЖЕНИЕ  "СИНДИКАТ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ЗАТВОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ”- гр.Пазарджик, на основание чл. 26 ЗЮЛНЦ,   и във връзка с разпоредбата на  чл.20  ал.5,т.1  от Устава  свиква извънредно общо съб­рание  на    ................... г. в ............ часа в конферентната зала на хотел „Елбрус“ в Пазар­джик, ул. Константин Величков 1, при следният ДНЕВЕН РЕД ЗА ПРОВЕЖДАНЕ :

1/Приемане решение за промени в Устава на Сдружението.

Проект за решение: ОС на ССЗБ  приема да се направят съответните промени в  устава на сдружението, в съответствие с предложения от УС проект за изменение   на устава

Общото събрание ще се състои от делегати, то е законно, ако присъстват делегати, представляващи повече от половината синдикални членове. Началото на регистрацията на делегатите е в 11ч.     Писмените материали, свързани с дневния ред на Общото събрание, се предоставят безплатно на   адреса на управление на Сдружението – гр.Пазарджик, Затвора , ул.”Ивайловско шосе”.

При липса на кворум на основание чл. 27 от ЗЮЛНЦ събранието ще се проведе същия ден 1 час по-късно, на същото място и при същия дневен ред. 

 

05.01.2010г.                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ на  УС на ССЗБ:......................................................

                                                                                                                                         /Илия Божилов/

 
В медийте
Над 200 надзиратели от 10 затвора в страната се събират днес на национален митинг в Пазарджик пред сградата на полицията в града. В рамките на два часа те ще опитат да привлекат общественото внимание върху неприемливите условия за работа в местата за лишаване от свобода. Очаква се и 100 полицаи да подкрепят колегите си в протеста.

 
БНР 12.12.2009 Г. Автор: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик

Над сто надзиратели на затвори от страната се събраха в Пазарджик на мълчалив протест срещу лошите социално-битови условия, при които работят. Протестиращите приеха декларация до правосъдния министър Маргарита Попова, в която настояват за диалог през следващата седмица.

На митинга нямаше речи, а по-скоро писмен ултиматум. В декларация до правосъдното министерство надзирателите настояват за нормални условия на труд, тъй като мнозина от тях си носят отоплителните уреди по време на дежурствата си. Сред исканията са да се увеличат доставките за храна, които в момента са 30 лева на месец. Средната заплата в системата е между 500 и 800 лева и от пет години липсва актуализация.

"От 24 въпроса, изпратени до правосъдния министър Маргарита Попова, сме получили отговор едва на шест, затова настояваме за диалог", каза председателят на Синдиката на надзирателите в България Тодор Денев, който призова колегите си да се присъединят към протеста на полицаите в София. Ако от правосъдното министерство не реагират спешно на исканията, след седмица ще се организира нов протест.
 
Автор: Невена Петрова - кор. на БНР в Пазарджик

Източник: http://www.bnr.bg/sites/horizont/News/Bulgaria/Pages/1212nadzirateli_protest.aspx

 

 

sedmica.sliven.net  / 20.03.2010 / 10:40

Сливенски полицаи надзиратели на протеста в София

Полицаи Сливен ще се включат в националния протест в столицата. Полицейските служители заминаха тази утрин с личен транспорт за София – съобщи Дарик радио.

От полицията не уточниха броя на хората, които заминават за столицата, но съобщиха, че ще има представители и на четирите Районни управления на МВР от областта.

Надзиратели от Сливенския затвор ще подкрепят полицаите. Надзирателите и по рано са имали синдикални искания- актуализация на средствата за храна и повишаване на сумата за специфични условия за труд. Те настояват и за промяна в методиката на отчитане на работните часове за работещите на смени.

По думите на Цветан Михайлов председател на синдиката надзирателите са ощетени, защото се отчитат по-малко часове спрямо реално отработените. Друг сериозен проблем е недостигът на кадри. Това води до невъзможност за ползване на платен годишен отпуск по реда и условията, определени в Кодекса на труда, обясни още той. В протеста ще се включат около 56 надзиратели от Сливен.

Източник: http://sedmica.sliven.net/index.php?id=19723

 
segabg.com
 
Няма да отстъпим и милиметър, защото зад нас е мизерията, заявиха протестиращите от НАП

Около 3000 полицаи - по неофициални данни, се събраха на площада пред Народния театър, организирани от Синдикалната федерация на служителите към МВР, за да протестират основно срещу липсата на социален диалог с политическото ръководство на министерството.

Към митинга се присъединиха още няколко синдиката - на пожарникарите, на служителите от затворите, на служителите от НАП към КНСБ. Голяма делегация от румънския полицейски синдикат пристигна да изрази подкрепата си.

Митинга откри в 12 ч. председателят на управителния съвет на синдикалната полицейска федерация Валентин Попов. Той заяви, че няма да бъде допусната каквато и да е политизация на протеста.

Той заяви, че липсва реален диалог с ръководството на МВР. Отбеляза лошата материално-техническа база, на трето място постави материалното бллагосъстояние на служителите. "Редно ли е полицаите от джоба си да осигуряват консумативи за работата си или да купуват препаратите за чистачките?!", запита ораторът.

На площада се появи и вицепремиерът Цветан Цветанов заедно с главния секретар на МВР Калин Георгиев, директорите на ГДБОП и на СДВР, заместник-министри, шефове на дирекции към националната полиция.

Пред медиите Цветанов заяви, че полицаите няма да загубят социалните си придобивки, но няма начин да се вдигнат заплатите им по време на криза, защото това би означавало да се посегне на други социални групи. В момента правителството работи в условията на скрит дефицит от 2 млрд. и 159 млн. лв., предишното правителство е сключило договори без осигурено финансиране за 65 млн. лв., а в отбраната за 664 млн. лв., припомни Цветанов.

Защо ръководството говори най-напред за пари, те безспорно са важни, но организацията на работата, която трябва да се промени, е още по-важна?!, опонира от трибуната зам.-председателят на синдикалната полицейска федерация Галентин Грозев. Когато се чака по няколко часа на местопрестъплението, понеже един екип трябва да обслужи десет произшествия, естествено е, че ефективността ще е ниска, продължи ораторът. По думите му в МВР имало финансов ресурс, но той се изразходвал по начин, който ощетявал хората, "които работят на терен". Ако започнат да напускат точно тези хора, което сигурно ще се случи, ако се въведат мерките, за които се говори, кой ще осигури стабилността и реда - да не би онези от специализираните дирекции, които не са виждали жив престъпник, запита риторично Грозев.

Докато не започне истински диалог с ръководството, протестите ще продължаават, коментираха участници в митинга.

"Аз съм за диалог и ще го водя", каза вътрешният министър на импровизираната пресконференция. Той се ангажира да посети от началото на април всички областни дирекции и да се запознае на място с проблемите на полицаите. Цветанов каза, че по разбираеми причини няма как да се случи конструктивен диалог на митинга.

Ще се търси механизъм да не бъдат ощетени полицаите и военните, ако се реши те да се самоосигуряват, увери Цветанов журналистите. Компенсирането можело да стане с купони или чрез увеличение на парите за храна от 30 на 60 лв. Цветанов е склонен да предложи да се намалят с 10% заплатите на министрите, както и на шефовете на звена в МВР, за да се запазят доходите на изпълнителския състав. С 10% бил намален ръководният състав в МВР, каза още Цветанов, но не уточни какво е в момента съотношението между административен и изпълнителски състав.

Служители от областните звена на НАП от Варна, Пловдив, Търговище, Пазарджик, Габрово бяха дошли да подкрепят исканията на полицаите. "Да не би да искате да ни кажете да не се престараваме чак толкова в нашата битка с недосегаемите?" , заяви на Чавдар Цветков, лидер на КНСБ в НАП. Той призова правителството да не противопоставя държавните служители на майките и пенсионерите, защото "е измамна леснотата, с която се властва на принципа "разделяй и владей". "Няма да отстъпим нито милиметър, защото зад нас е пропастта на мизерията", заяви Цветков сред гръм от аплодисменти и призова множеството да не вярва на сметките, че средната заплата от 769 лв. ще намалее с 9 процента, ако си плащат осигуровките. По думите му реалното намаление ще е 13 %.

Според председателя на синдиката на пожарникарите Любомир Еленков хората в пожарната работят в условия на оцеляване, сградите им били от началото на 20 век и опасни за обитаване, 80 % от автомобилите им можели да аварират всеки момент, при сигнал за пожар тръгвал един пожарникар с шофьор.

Представител на офицерска легия "Раковски" се солидаризира на място с полицейския протест, а Съюзът на артистите изпрати писмо за подкрепа, подписано от Христо Мутафчиев. Подкрепа дойде дори от агенцията за преводи, която осигурява преводачи за работните срещи на полицаите с техни колеги от чужбина. Много пъти сме се срамували от изпочупените бюра и олющените стени, сред които превеждаме на нашите и чуждите полицаи, пишат преводачите.

Три декларации, описващи трите основни групи проблеми, бяха отнесени в президентството, Министерския съвет и парламента. Цецка Цачева лично прие представителна група от митинга.

Мими Иванова, Ваня Костова и Росица Кирилова, които бяха представени като музикално трио "МВР", бяха възнаградени с горещи аплодисменти от полицаите за песента им "Приятелите в нужда се познават".