В медийте

Служителите в затворите са недоволни от 3-месечно ефективно наказание и искат да бъдат да бъдат приемани за полицейски орган, защото работят по Закона за МВР

 Предложено от прокуратурата споразумение за тримесечна ефективна присъда срещу затворник, ударил надзирател, предизвика гневна реакция от Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ). Служителите недоволстват от ниското наказание от 3 месеца затвор, което според тях може да доведе до "тежки последици, като пряк резултат от подобни решения в случаи, в  които са застрашени здравето и живота на държавни служители", се казва в съобщение на синдиката.

Става дума за инцидент в затвора в Бургас на 27 септември м.г. Между 20.00 и 21.00 часа възникнал инцидент и опит за саморазправа между затворници. Надзирателят Валентин Маринов опитал да го предотврати, при което бил нападнат и ударен от затворника Генчо Ж. Служителят веднага бил свален от пост и откаран в спешен център на бургаската болница. След медицински преглед са установени вътрешни наранявания и лека телесна повреда на Маринов. От ССЗБ посочват, че посегателството над колегата им е било съпроводено с множество обиди на длъжностни лица от дежурната оперативна част.

Първоначално началникът на затвора посъветвал надзирателя да повдигне и поддържа частно обвинение, но по-късно ръководството на затвора все пак уведомило прокуратурата за причиняване на леки телесни повреди на длъжностно лице и предало материалите. По случая е повдигнато обвинение на затворника за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по чл. 131 ал.1, т. 1 от Наказателния кодекс, което предвижда до 3 години затвор. Въпреки, че заседанието на Районния съд в Бургас е насрочено за утре, Маринов бил уведомен от администрацията на затвора, че прокуратурата предлага споразумение за присъда от 3 месеца затвор за подсъдимия. От синдиката обаче негодуват и срещу повдигнатото обвинение.

"Синдикатът на служителите в затворите в България се отнася с неразбиране и недоумява защо обвинението срещу Г. Ж. не е по-тежко, при условие че в рамките на затвора надзирателите са със статут на държавни служители по Закона за МВР", се казва в становището им.

Според тях обвинението трябва да е по алинея 2 на същия текст от НК, който се отнася за причинена телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност при или по повод изпълнение на службата или функцията му. В такъв случай предвиденото наказание е от 1 до 5 години затвор.

Според юристи случаят действително е спорен, защото надзирателите наистина изпълняват функции по Закона за МВР, но в същото време това не ги прави полицейски орган, а НК ясно е описал за нападения над кои служители се отнася квалифицираният състав на алинея 2.

"Когато трябва да ни режат пари минаваме по Закона за МВР, а като има такива случаи на насилие, не сме полицейски орган. Съгласни сме, че е въпрос на законодателство, не упрекваме прокуратурата, но искаме това да се промени", коментират от синдиката.

 

Източник: Правен свят

 
В медийте

Интервю на Иван РАЧЕВ / В - к Преса / с шефа на синдиката на надзирателите Иван Петров:за финансовата мизерия зад решетките и за страничните ефекти от хроничното нежелание на управляващите да реформират затворите.

 
В медийте

Синдикатът на служителите в затворите в България е решен да отстоява докрай правата си, ако поетите след вчерашния протест обещания за по-добро финансиране не бъдат изпълнени. Това заяви за Радио „Фокус” Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите.

 
В медийте

Ако в неделя малко след 13 ч. сте вървели по ул. "Г.С. Раковски", след пряката с ул. "Иван Вазов" вероятно сте чули "Излел е Дельо хайдутин" , скандирания "Ууу", "Европа и за нас", "Жадни сме, гладни сме, оставка!". Чуват се подсвирквания и тракания.

Докато стигнете до пряката с ул. "Славянска", щяхте да разберете какво се случва. В отсечката между сградата на правосъдното ведомство и Народния театър "Иван Вазов"  са се събрали над 100 души. Те са надзиратели в затворите в страната и настояват за по-добри условия на труд. Организатор е синдикатът на служителите в затворите.

"Докога все за нас няма да има пари? Докога", се чуват подвиквания от тълпата. Повечето от тях държат плакати или са окачили на вратовете си "Надзирател - осъден, без присъда", или държат националния флаг. Много от протестиращите са дошли със семействата си, има и малки деца, които притичват между хората.

Има и служители от Бургас, Пазарджик, Враца, Стара Загора, Пловдив, София и от дружеството в Бобов дол, което спечели за първи път в историята на системата дела за положен извънреден труд от служители на затвора в Бобов дол.

"Благодарим ви за вашата смелост и решителност, че дойдохте тук днес, за да защитите вашите права. Време е да се обърне внимание не само на лишените от свобода, но и на хората, които се грижат за тях", приветства от своеобразната трибуна, сгушена под едно дърво Иван Петров. Той е председател на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите.

Уточнява, че протестът няма политически мотив, и приветства присъстващите да скандират "Европа и за нас", което е насловът на митинга.

Надзирателите са по-скоро мълчаливи, от време на време, подтиквани от човека зад микрофона, се провикват. Когато бъдат попитани, минават няколко минути, преди да отговорят. Сякаш се замислят много. "Нищо не очакваме от този протест. Знаеш ли имаше три-четири досега и какво от това", през един дават отговор трима мъже от Софийския централен затвор. Одобряват това, че директорът на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров подкрепя исканията ми. Отново, този път с усмивка, питат: "И какво от това?"

На протеста сред плакатите, се виждат и няколко шарени знамена. Тук са и представители на други синдикати от сектор "Сигурност".
Надзирателите искат допълнителни средства за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията и за увеличаване на социалните плащания в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години.

Източник: Дневник

 
В медийте

Служителите от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана” излизат в 13 часа на протест пред сградата на Министерство на правосъдието. Тяхното основно искане е за увеличаване на социалните им плащания и за допълнителни средства за дейността им. Според заместник-министъра на правосъдието Пламен Георгиев исканията са справедливи и затова се търсят начини за удовлетворяването им чрез разговори с финансовото министерство:

 
Още статии...
Вход