В медийте

Иван Петров – председател на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Петров, защо от Синдиката на служителите в затворите в България сте се обявили против заповедта, според която надзирателите нямат право да седят по време на полаганите от тях смени?

 
В медийте

 

Снимка: Зов Нюз Враца

В мизерия са принудени да работят надзирателите от Затвора във Враца. Вече пета година те охраняват няколко постройки, които са руини и изгледът им е като след бомбардировка. Собствеността на сградите е прехвърлена на зандана от военните.

 
В медийте

 

Членът на УС на ССЗБ Цветан Михайлов на шествието на военните.

Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) изрази подкрепа към мирното шествие на военните, организирано от единствената професионална организация в армията – легия "Раковски".

Между 200 и 300 военни се събраха в София, като събитието започна с минута мълчание в памет на загиналите за България. След това участниците тръгнаха от паметника на Незнайния воин в столицата към улица "Г. С. Раковски".

Организаторите от легия "Раковски" обявиха събитието като Национално патриотично шествие под надслов "ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ", защото нямат право на протести и синдикална дейност.

Повод за напрежение при военните стана решението на правителството да вдигне заплатите им с 9%, но да въведе и възраст за пенсиониране. В момента военните се пенсионират при навършен стаж от 27 години, от които 2/3 да са в системата. Предложението е да се въведе пенсионна възраст от 52 години за сержантите и младшите офицери, а за старши и висши офицери – 54 години.

Според  организаторите на шествието малкият брой участници се дължи на ангажиментите на военните, които според някои са били възпрепятствани от нарочно организирани мероприятия в поделенията, за да не могат да присъстват.

"Синдикат на служителите в затворите в България изразява одобрение и подкрепа за БОЛ "Раковски" , решението и за провеждане на Национално патриотично шествие под надслов "ЗА БЪЛГАРИЯ, ЗА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ" и справедливите социални искания на служителите в Министерство на отбраната на Република България", се казва в съобщение на Синдиката на служителите в затворите, които също преговаряха неуспешно за по-високи заплати и социални придобивки с Министерство на правосъдието.

"Считаме, че е неприемливо да се води социална политика обричаща на разединение и противопоставяща отделни съсловия и професии. Приканваме към прозрачен и обоснован подход при определяне на доходите, който гарантира спокойствие, а не несигурност и несправедливост. Несправедливост, която не почива на принципи, определя незавидно място и на служителите в затворите, и ги оставя встрани от общественото внимание, като им определя последно място по доходи в сектора", заявиха от ССЗБ, които наскоро също предупредиха за възможни протести. В подкрепа на българските военнослужещи 50-на служители на затворите също се включиха в мирното шествие
.

Източник: Правен свят

 
В медийте

 

29-годишният служител на затвора в Пазарджик Галип Ардалиев получи двегодишна ефективна присъда "лишаване от свобода" заради нерегламентирана търговия с мобилни телефони.

Решението е на Пазарджишкият окръжен съд. Бившият надзирател е признат за виновен, че е предоставил 3 мобилни телефона на затворник, който е трябвало да ги продаде на съкилийниците си срещу общата сума от 300 лева.

 
В медийте

 

Министър Диана Ковачева настоява правителството да отпусне близо 3 млн. лв. за Главна дирекция "Охрана".

Главна дирекция "Охрана" може да прекрати дейността си, ако спешно не бъдат осигурени допълнителни близо 3 млн. лева. Това става ясно от доклад на министъра на правосъдието Диана Ковачева до Министерския съвет. На утрешното си заседание кабинетът ще разгледа молбата на правосъдния министър. Парите са необходими, за да бъдат покрити разходите за заплати и другите възнаграждения на служителите в дирекция "Охрана" до края на годината.

 
Още статии...
Вход