В медийте
 
Надзирателите в затворите си направиха синдикат по примера на полицейския. Служителите в затворите искат среща с министъра на правосъдието Маргарита Попова, защото са недоволни от заплащането и от условията на труд.
 
В медийте

Надзирателите в Пазарджишкия затвор си създадоха синдикат. Той има официална съдебна регистрация. Сред приоритетите му са отбрана на социално-икономическите права на служителите, каза председателят на Управителния съвет Илия Божилов. Той уточни, че структурата е първата по рода си в страната.

 
В медийте
Първият синдикат на тъмничарите у нас вече е факт. Той беше учреден в Пазарджик. Сдружението се казва Синдикат на служителите в затворите. Идеята се родила по време на протестите на полицаите. "С тях орем на една бразда по един и същи закон, а проблемите ни съвпадат на 90%", коментира председателят му Илия Божилов. Той и колегите му осъзнали, че никой не защитава правата им, а положението им било по-тежко дори от това на полицаите. Затова говори и хроничният проблем с недостига на хора, тъй като условията на труд отблъскват кандидатите и не отговарят на елементарни изисквания, сподели Божилов. Според него заплатите са крайно недостатъчни, не се заплаща допълнителният труд, а положението с техниката е плачевно. Засега в първия синдикат членуват предимно надзирателите. В най-скоро време синдикатът сигурно ще стане национален. Вече има интерес от колегите ни в Пловдив, Ловеч и Стара Загора, каза Божилов.
 
Източник: Стандарт
 
В медийте

“Синдикат на служителите в затворите в България” беше регистриран в Пазарджик. Вносители на документите в Окръжния съд са петима надзиратели от тъмничното заведение. Решението излязло на 27 април и за председател на Управителния съвет е вписан Илия Божилов.

“Идеята ни хрумна по време на протестите на полицаите. С тях работим по един и същи закон - този за МВР. Проблемите ни съвпадат поне на 90% с тези на колегите от МВР”, каза вчера Божилов. Тогава надзирателите осъзнали, че всъщност никой не защитава техните права.

Един от хроничните проблеми на затворите бил недостигът на хора. Условията на труд отблъсквали кандидатите, защото не отговаряли на елементарни изисквания. Заплатите не били достатъчно високи и не се заплащал допълнителният труд.

“Засега в синдиката членуват предимно служители от надзорно-охранителния състав, които сме и най-много”, разказа още Божилов.

Източник:Труд

 
Вход