Кросс 22 декември 2009

Създават Съвет за социално партньорство към Министерство на правосъдието

София /КРОСС/  През месец януари 2010 г. предстои създаването на Съвет за социално партньорство към Министерство на правосъдието с представителството на двата синдиката в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и на Главна дирекция „Охрана”. Това обсъдиха днес на работна среща в МП министърът на правосъдието Маргарита Попова, заместни–министърът на правосъдието Христо Ангелов и представители на ръководствата на Синдиката на служителите в ГД ”Охрана” и Синдиката на служителите в затворите.
Преди официалното учредяване на социалния съвет със заповед на министъра на правосъдието, на 20 януари 2010 г. представителите на двата синдиката ще обсъдят представителството в съвета, а след това и правилата за организация на работата му. Основна задача на съвета ще е обсъждане и разрешаване на проблеми, свързани с ежедневната работа на служителите в двете дирекции, защитата на трудовите им права, представяне на конкретни мерки за по-ефективна организация на работата и подобряване на социалния статус на служителите в затворите и съдебната охрана, включително чрез предложения и участие в подготовката на проекти на нормативни и вътрешни актове.

Изказваме благодарност на министъра на правосъдието г-жа Попова и на зам.-министър Ангелов за разбирането, навременната и адекватна позиция по поставените от нас проблеми, заявиха след днешната среща Илия Божилов – председател на синдиката на служителите в затворите и Атанас Гюзелев – председател на синдиката на служителите в ГД „Охрана”. Проблемите, които ни обединяват са много повече от тези, по които имаме различия, отбеляза директорът на ГД „Изпълнение на наказанията” Петър Василев.

В Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” от 4 704 щата, заетите в момента са около 4 500. В Главна дирекция „Охрана” от 1 462 щата, заетите са  1400.
В Синдиката на служителите в затворите членуват около 450 души, Синдикатът на служителите в ГД „Охрана” включва около 300 представители.
Синдикалната дейност в двете главни дирекции към Министерство на правосъдието е уредена в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража и Закона за съдебната власт във връзка с Глава 12 от Закона за МВР.

Източник: http://www.cross-bg.net/balgariya/88-novini-i-sabitiya/1092863-sazdavat-savet-za-sotzialno-partnyoorstvo-kam-ministerstvo-na-pravosadieto

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Вход