В медийте

Пием чая без захар, защото захарта е скъпа. Това заявиха бургаски надзиратели, излезели на протест срещу цялостната политика на Министерството на правосъдието и ГД "Изпълнение на наказанията", предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.

50-ина души, които не бяха днес на смяна, излязоха в знак на протест. Ние сме с най-ниските заплати в сектор "Сигурност", поясни синдикалният лидер Валентин Мартинов. Основното им недоволство е от заповедта на началника на главната дирекция Митко Димитров, с която промениха смените им – от 24 ч. на 12 ч. смени. Така хората, които не са от Бургас, вместо да идват 8 пъти месечно за дежурства в тази криза, идват 16 пъти и дават повече пари за път, поясни Валентин Мартинов.

Връчихме подписка от 1600 души на ГД "Изпълнение на наказанията", но нито един ръководител не дойде да ни уважи, добави Мартинов. Той повтори, че бургаският затвор е най-натовареният в страната, а служителите са недостатъчни.
Давам 160 лв. месечно за път от Поморие, за да идвам на работа. Това е все едно плащам кредит, коментира Георги Манолов. Заплатите ни не са променяни от 2008 г., напомни Диян Стоянов. Той е надзирател от 4 г., а възнаграждението му е 600 лв. Не можем и в отпуск да излизаме нормално, защото все не достигат хора, коментира той и добави, че отговаря за 240 затворници.

Искаме и промяна в закона, надзирателите да станат от т.нар. защитени професии, напомни Валентин Мартинов. Миналата година, докато разтървава биещи се в затвора, лишен от свобода се нахвърли върху него с юмруци. Валентин получи телесна повреда, а прокуратурата беше готова да сключи споразумение за 3 месеца условна присъда. Съдът не се съобрази и затворникът, нападнал надзирателя, получи 1 г. ефективно.

Ние няма да правим стачка, защото нямаме право, а и няма да оставим затворите без охрана, подчерта синдикалният лидер на бургаските надзиратели Валентин Мартинов. Бургазлии ще се включат на националния протест на 27 юли в столицата./БГНЕС /

Източник: VESTI.bg

Видео: btv

Видео: NOVA

Видео: БНТ