В медийте

Синдикатът на служителите в затворите в България е решен да отстоява докрай правата си, ако поетите след вчерашния протест обещания за по-добро финансиране не бъдат изпълнени. Това заяви за Радио „Фокус” Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите.

„Ако се случи така, че бъдем пак излъгани, което се случва вече за пореден път, ние сме решени да продължим с протестите си, да отидем да протестираме пред датското посолство, тъй като те председателстват Съвета на ЕС в момента и ще отнесем въпросите и проблемите си в Европа. Проблемът не е само в социалните плащания на надзирателите, проблемът е в липсата на средства за цялата система. Говорим за издръжка на затвори, за плащане на вода, електричество, консумативи и най-накрая са нашите искания за увеличаване на социалните плащания.” Издръжката на един затворник месечно е между 800 и 1000 лв., а заплатата на един служител с 15-годишен стаж е 750 лв., допълни Георги Стоянов и подчерта, че проблемът е от много години. Според него има надежда, че нещата ще се променят, тъй като служителите срещат разбиране в лицето на Министерството на правосъдието.

Той предупреди, че ако до два месеца няма резултат, Синдикатът на служителите в затворите ще поднови протестните си действия.