Новини

Надзиратели от затворите в София, Враца, Стара Загора, Пловдив, Бургас и Пазарджик протестираха пред Министерството на правосъдието (МП). Няколко десетки души носеха плакати: "И ние имаме права!" и "Европа и за нас!" Някои тропаха с канчета, а други освиркаха сградата.

Подкрепи ги в пресата синдикалната федерация на МВР, макар че на протеста полицаи не се забелязваха.

"Недоволството ни не е политическо, а от заплащането и условията на труда", обясни протестиращ. Един надзирател взема между 500 и 700 лв. заплата.

"В килиите се изграждат санитарни възли и се сменят дограми, а на нашите постове няма чешма да си измием ръцете. Условията са нечовешки", каза Иван Петров, шеф на Синдиката на служителите в затворите.

Около 4000 души охраняват у нас 12 затвора, 22 общежития от открит и закрит тип и 2 поправителни дома.

Над 9 милиона лева дължат затворите за ток и вода.

Заради "специфичните условия" на труд тъмничарите получават по 26 лева "социални". Те настояват тези плащания да се изравнят с парите на полицаите.

"Базовата основа, на която се изчисляват тези суми, в правосъдното министерство, е 90 лв., а в МВР 140 лв.", обясни шефът на местата за лишаване от свобода Митко Димитров, който по принцип подкрепи подчинените си, но не се яви на протеста. Той допълни, че се надява финансовото министерство да отусне пари за повишението. "То е малко, но показва, че нещо се прави", обясни Димитров. Негови колеги уточниха, че става дума за около 30 лева за "социални и вредни".

Министерство на правосъдието е изпратило писмо до Министерството на финансите за исканията на надзирателите. Министър Диана Ковачева заварила средствата, заложени в бюджета за 2012 г., които явно не достигат.

След среща със зам.-министър Пламен Георгиев протестиращите обявиха, че "с министерството има много добър диалог". Георгиев ги уверил, че ще им се признае изцяло извънредният труд, а за Бюджет 2013 ще се заложат още средства.

Правосъдното министерство по-рано призова синдиката за "взаимност при изпълнение на задълженията". Само за 6 месеца за рушвети, внасяне на наркотици, интернет, телефони и други забранени в затвора вещи са уволнени12 служители.

Източник : Труд

 
Вход