В медийте

Ако в неделя малко след 13 ч. сте вървели по ул. "Г.С. Раковски", след пряката с ул. "Иван Вазов" вероятно сте чули "Излел е Дельо хайдутин" , скандирания "Ууу", "Европа и за нас", "Жадни сме, гладни сме, оставка!". Чуват се подсвирквания и тракания.

Докато стигнете до пряката с ул. "Славянска", щяхте да разберете какво се случва. В отсечката между сградата на правосъдното ведомство и Народния театър "Иван Вазов"  са се събрали над 100 души. Те са надзиратели в затворите в страната и настояват за по-добри условия на труд. Организатор е синдикатът на служителите в затворите.

"Докога все за нас няма да има пари? Докога", се чуват подвиквания от тълпата. Повечето от тях държат плакати или са окачили на вратовете си "Надзирател - осъден, без присъда", или държат националния флаг. Много от протестиращите са дошли със семействата си, има и малки деца, които притичват между хората.

Има и служители от Бургас, Пазарджик, Враца, Стара Загора, Пловдив, София и от дружеството в Бобов дол, което спечели за първи път в историята на системата дела за положен извънреден труд от служители на затвора в Бобов дол.

"Благодарим ви за вашата смелост и решителност, че дойдохте тук днес, за да защитите вашите права. Време е да се обърне внимание не само на лишените от свобода, но и на хората, които се грижат за тях", приветства от своеобразната трибуна, сгушена под едно дърво Иван Петров. Той е председател на управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите.

Уточнява, че протестът няма политически мотив, и приветства присъстващите да скандират "Европа и за нас", което е насловът на митинга.

Надзирателите са по-скоро мълчаливи, от време на време, подтиквани от човека зад микрофона, се провикват. Когато бъдат попитани, минават няколко минути, преди да отговорят. Сякаш се замислят много. "Нищо не очакваме от този протест. Знаеш ли имаше три-четири досега и какво от това", през един дават отговор трима мъже от Софийския централен затвор. Одобряват това, че директорът на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Митко Димитров подкрепя исканията ми. Отново, този път с усмивка, питат: "И какво от това?"

На протеста сред плакатите, се виждат и няколко шарени знамена. Тук са и представители на други синдикати от сектор "Сигурност".
Надзирателите искат допълнителни средства за финансово обезпечаване дейностите по изпълнение на наказанията и за увеличаване на социалните плащания в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", които не са индексирани повече от 10 години.

Източник: Дневник