Новини

"Ще бъда безкомпромисен. Ще направя всичко възможно да изкореня корупцията в затворите", коментира в "Преди всички" по БНР, Заместник-министърът на правосъдието Пламен Георгиев:

Има стачкуващи затворници, не мога да ви кажа точния брой, но съм разпоредил проверка. Затворниците са обявили гладна стачка в писмо, което е анонимно. Гладуващи затворници има всяка седмица. Те са общо над 10 000 души и винаги се намира някой, който има причини за гладна стачка.

Това писмо е от Софийския затвор, но гладуващи затворници има и на другите места.  

В писмото се казва, че в затвора не се осигурява медицинска помощ. Нямам информация да има проблеми с медицинското обслужване. Проверяват се и сигналите за надзирателска мафия. Даже вече има санкции за някои надзиратели. И ние имаме хора, които не си вършат съвестно работата. Ще бъда безкомпромисен. Ще направя всичко възможно да изкореня корупцията в затворите. Конкретно за тази проверка, до няколко дни ще има резултат. Освен това, вече предприемам обиколка по всички места за лишаване от свобода. В това писмо не са посочени имена на пострадали. В много институции анонимни сигнали не се приемат, но аз разпоредих проверка. Ще бъдем безкомпромисни към всяко нарушения, но и ни трябват солидни доказателства. Гладуващите ще бъдат под медицинско наблюдение. Може да се стигне не само до наказания, може да се образува и наказателно производство. Проверката ще бъде много задълбочена. И за мен е тревожно да има такива сигнали.

Източник: БНР

 
Вход