Новини

Герит ван де Камп е президент на Европейския полицейски съюз. Холандецът беше участник в международна конференция на тема "Сигурността -ключът към бъдещето на Европа", която се организира в София от Синдикалната федерация на служителите на МВР. Защо Холандия ни подложи крак за Шенген? И как да изкореним корупцията сред полицаите? Герит ван де Камп отговаря пред Велислава Панова.

- Г-н Ван де Камп, какви са пречките пред България за Шенген, щом изпълняваме всички технически критерии?

- Много е трудно да се предвиди какво ще се случи в Шенгенското пространство. В крайна сметка говорим за сигурността на цяла Европа. Засега цялата тази система се възприема единствено в технически аспект. Гледа се само наблюдението - с модерните камери и скенери. И според нас едно важно нещо убягва - човешкият фактор.
Каква е мотивацията на хората, които обезпечават тази система? Това е големият проблем. И той не е само в държавите, които искат да се присъединят към Шенген, а и в тези, които вече са част от системата.

- Има ли такъв проблем в някоя от страните от Шенген?

- Колега от Латвия сподели, че при тях заради намаление на заплатите на полицаите от 25 до 50% хората вече са демотивирани. Сега има 700 вакантни позиции, а няма кандидати. Освен това и Европа вече не ги контролира дали се придържат към правилата. И всичко това е резултат от икономическата криза.

- А какви изглеждат нещата в България?

- И тук виждам подобен проблем. Само че заплатите тук не са орязани, а са ниски по принцип.

- Техническите параметри са осигурени, но няма как да мотивираме служителите?

- Да. Именно това беше и нашата позиция, когато казахме, че има риск от присъединяването на България и Румъния. И наистина - правителството направи точно това, което се искаше от Брюксел - да се изпълнят критериите по Шенген. Защото се увеличава рискът от корупция, ако полицаите не могат да живеят с ниските си доходи.

- Защото тогава от Брюксел не са въвели и социалната програма като условие?

- Същия въпрос зададохме и ние. В Европа обръщат внимание на техническите параметри, защото могат да ги контролират. А и преди това не сме се сблъсквали с икономическа криза.

- Ако не беше кризата, щяхме ли да сме вече в Шенген?

- Малко е прибързано това изказване. Ако я нямаше криза, нещата щяха да бъдат по-различни.

- Проблем с корупцията в Холандия имате ли?

- При нас активно се провеждат вътрешни разследвания. Хващаме полицаи с подкупи - имаме около 10-15 случая годишно.

- Какъв е бюджетът на холандската полиция?

- След идването на власт на новото правителство бюджетът на нашето МВР мина към правосъдното ведомство. В Холандия водещото е не колко пари вземаш, а какво плащаш с тях. Бюджетът на полицията е 5,5 млрд. евро, но за образование даваме 43 млрд., а за здравеопазване - 75 млрд. евро.

- Холандската полиция има ли право да получава дарения?

- Не.

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Вход