Новини

              

Стотици военни, полицаи и служители в затворите в Италия излязоха на протест пред Министерството на отбраната в Рим. Демонстрантите са недоволни от условията на труд и смятат, че трябва да са много по-защитени от държавата. Това е първият мащабен протест срещу лошите условия на труд на заетите в сферата на отбраната от 70-те години на миналия век.

"Нашата главна цел е да защитим конституционните си права. Искаме да имаме по-голяма сигурност за работните си места и по-добро заплащане. Има недостиг на персонал в сектора, а вместо да се наемат още хора, се предприемат нови съкращения" - недоволстват протестиращите. "Искаме да имаме възможността да изразяваме открито мнението си, както правят останалите граждани. Именно за това сме тук – за да заявим пред управляващите, че имаме проблеми и искаме да ни чуят" - заяви синдикалистът Доменико Пианезе.

 

Зaседание на ССП в МП

На 29.11.2010 година се проведе редовно заседание на Съвета за социално партньорство в Министерство на правосъдието при следния дневен ред :

   1.Предоставяне на информация относно проект на споразумение между Министъра на правосъдието , ССЗБ и ССГДО , за сътрудничество при осъществяване на социално-икономическите права и интереси  на държавните служители , членове на ССЗБ и ССГДО.

   2.Предоставяне на информация относно проекто - бюджетите на ГД"ИН" и ГД"Охрана".

   3.Други.    

   На заседанието присъстваха:

   Зам.министър Христо Ангелов;

   Гл.директор на ГД”ИН” Петър Василев;

   Гл.директор на ГД”Охрана” Станислав Стефанов;

   Изп. директор на ДП”ФЗД” Свилен Чичев;

   Предс. на Федерацията на НС Мария Темелкова;

   Предс. На Синдиката на работещите по ТП Веселин Аспрухов;

   Представители на ССГДО.

От страна на ССЗБ участие в заседанието взеха постоянните членове в ССП Иван Петров , Емил Велков и Златко Глухарски.

По първа точка от дневния ред , след като разгледаха предложения проект на споразумение за сътрудничество между министъра на правосъдието , ССЗБ и ССГДО , представителите на ССЗБ изразиха своето несъгласие да приемат документа в този му вид , поради направените изменения , считайки че постигнатите компромисни решения трябва да бъдат точно, коректно и надлежно изпълнявани във вида , в който бяха договорени на проведеното заседание на ССП през месец юли 2010г.Същевременно от страна на ССЗБ бяха прдставени нови предложения във връзка със споразумението , направени след задълбочен и всестранен анализ от УС на намеренията, позициите и предложенията на страните за осигуряване и защитата правата на служителите и създаване на механизми гарантиращи реализацията на постигнати бъдещи договорености.По предложенията на ССЗБ от МП ще се произнесат на следващото заседание.

При разглеждането на втора точка от дневния ред стана ясно , че при отпуснати общо 91 милиона лева за 2010г. , се очаква за 2011г. на ГД”ИН” да бъдат предоставени средатва в размер на 87,5 милиона лева, , като се планира при добро изпълнение на бюджет 2011 да се отпуснат допълнителни 4 милиона лева за покриване нуждите на МЛС. При водените разговори Зам.министър Христо Ангелов подчерта ,че приоритет на МП по отношение на служителите в ГД”ИН” и ГД”ОХРАНА” през 2011г. ще бъде навременното получаване на трудовите възнаграждения и стремежа да бъде запазена щатната численост на персонала.

На срещата от страна на ССЗБ , бе поставен отново проблема, който не може да намери своето решение вече една година и половина, а именно неправилното отчитане на отработените часове на работещите на смени от страна на териториалните ръководители, интерпретиращи работното време на служителите , всеки по свой начин.Неразбирайки , че всъщност въпроса е приципен и продължаващото игнориране на проблема ще задълбочи съществуващото напрежение сред служителите , отново  не бе поет ангажимент за разрешаването му.

Във връзка с това , УС обмисля да търси юридически инструменти , запознае други инстанции  и депозира сигнали за нарушения свързани с отчитането и изплащането на извънреден труд на служителите в структурни звена в  ГД”ИН” , за които имаме сигнали за драстични нарушения .Като има предвид мнението на своите членове, формиралите се нагласи по основни и принципни проблеми и липсата на положително развитие по тях , ССЗБ ще информира затова синдикатите  с които си партнира и международните организации с които предстои  да влезе в преговорни отношения по присъединяването си към тях.

Уважаеми колеги , сами разбирате , че независимо от усилията които полагаме , ефективен социален диалог до момента не се провежда.Затова , освен посочения по-горе пример , могат да бъдат добавени много други, но независимо от това ССЗБ ще прояви необходимата решителност и ще продължи да търси постигане на договорености , включващи основните и най-важни претенции на нашите членове и подписване на споразумения с МП за нови стратегии за подобряване на социално- икономическия и професионален статус .      

 
Действия на ССЗБ

                                                              

                     Синдикат  на  Служителите в  Затворите в  България

                                                PRISONS EMPLOYEES TRADE UNION OF BULGARIA

                * 4004 гр. Пловдив бул. „Македония” № 21а – ОС”ИН”   ( +359892232965, факс 032/271 672 )
                                                                     е-mail : Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.
                                                                           www.sszb.eu


                                                                                                    До  Управителния съвет
                                                                                                    На  СФСМВР
   Уважаеми колеги и приятели,  

   Уважаеми господин Грозев, 

   Искам от името на УС на ССЗБ  и лично от мое име да Ви поздравя с успешно приключилата Национална конференция на СФСМВР , а Вас господин Грозев  с избирането Ви за Председател на Управителния съвет на СФСМВР! За нас Вие сте изключително важен партньор и високо ценим помощта , която ни оказвате  за развитието на нашата синдикална организация. Надяваме се и занапред , както и до сега да бъдем рамо до рамо във всяко начинание за защита на трудовите и социално- икономически права на нашите членове. 

  Пожелавам успешна и ползотворна работа на новия екип на УС на СФСМВР!

  Още веднъж искам да Ви уверя ,че можете да разчитате на нашето  сътрудничество и подкрепа .

 29.11.2010 г.                                                                                Председател на УС на ССЗБ : Иван П.Петров
 гр. Пловдив

 
Новини
На 29.11.2010г. от 11.00ч. на основание чл.11, ал.1 , чл.12 , ал.1 и чл.13 от правилата за организацията и дейността на ССП в централната сграда на Министерство на правосъдието ще се проведе редовно открито заседание на Съвета за социално партньорство в Министерство на правосъдието , свикано от Заместник - министър на правосъдието Христо Ангелов , при следния дневен ред:

1. Предоставяне на информация относно проект на споразумение между Министъра на правосъдието , ССЗБ и ССГДО , за сътрудничество при осъществяване на социално-икономическите права и интереси  на държавните служители , членове на ССЗБ и ССГДО.

2. Предоставяне на информация относно проекто - бюджетите на ГД"ИН" и ГД"Охрана".

3. Други.                         

 
Новини

42 демонстранти бяха арестувани по време на срещата на върха на НАТО в Лисабон. Те бяха задържани за нарушаване на обществения ред, заявиха от полицията. Иначе спокойните португалци не можеха да сдържат гнева си от мерките за сигурност на лидерите от НАТО и протестите на пацифистите. Заради непрестанното движение на кортежите на президентите и премиерите движението в Лисабон в събота бе почти невъзможно. Последната тапа за португалската столица обаче сложиха антивоенните митинги, които затвориха центъра на града.

Заедно с тях на улицата в Лисабон вчера излязоха и надзирателите от затворите, които също като полицаите искат по-добри условия за труд. Минималната заплата в страната е между 400 и 450 евро. Толкова според статистиката са нужните средства на едно 3-членно семейство, за да живее нормално и да покрива социалния си минимум за сметки и храна. Средният клас португалци пък получават между 500 и 1000 евро, а най-високи са заплатите в IT-сектора и развитието на инфраструктурата. Португалия е и една от страните, които са успели да усвоят голяма част от евросредствата за нови пътища. Затова и в делничен ден, когато градът не е под обсада, движението според столичани е бързо, лесно и приятно.